Schrijvende ondernemers #4: ‘Je hebt vooral doorzettingsvermogen nodig.’

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Schrijvende ondernemers #4: Fem Canes

Mooie verhalen de wereld in helpen brengen, dat is wat ik graag doe. Ik begeleid schrijvers bij het schrijven van hun boek en steeds vaker zijn dat ondernemers. Om startende schrijvers de stuipen op het lijf te jagen een kijkje achter de schermen te geven, laat ik in deze serie graag ‘mijn’ schrijvers aan het woord.

Vandaag: Fem Canes wier boek Vrouw met ballen zojuist verscheen bij Karakter Uitgevers via literair agent Maarten Boers

Gefeliciteerd met je boek! Waar gaat het over?

Mijn man werd vrouw. Carly is een vrouw geboren in het lichaam van een man. Maar na elf jaar samen zijn kwam het hoge woord er pas uit.
Het boek is mijn eerlijke en openhartige verhaal over mijn leven met Carly. Hierin beschrijf ik onze eerste ontmoeting, ons leven samen, de onthulling van Carly’s geheim, de transitie en ons leven nadien. Ik beschrijf hierin de schok, het verlies, het verdriet, de liefde voor elkaar, onze hoogte- en dieptepunten en de reacties vanaf de buitenwereld op Carly’s transitie. Ik laat daarbij geen vraag onbeantwoord, ook niet aan mezelf.

Wanneer ben je begonnen met schrijven en hoe heb je dit aangepakt?

Hoewel schrijven een van mijn passies is, schrijf je niet zomaar even een boek. Ik kreeg vaak te horen: goh, jouw levensverhaal, dát moet echt verteld worden. Het begon met mijmeren. Maar zonder structuur geen verhaal dus vervolgens ben ik me gaan verdiepen: hoe doe je dat, een levensverhaal schrijven? Bij de start van mijn schrijfreis hebben de 3 W’s constant als basis gediend: voor ‘Wie’ schrijf ik mijn boek en ‘Waarom’ schrijf ik dit boek? De ‘Wat’ was een eitje, lees maar!

Op 31 augustus 2018 ben ik begonnen en na vier maanden stond de grote lijn van mijn verhaal op papier. Daarna begon het werk pas echt: de redigeerronden. Herschrijven, schrappen, weer schrijven. Uiteindelijk heb ik mijn boek in twaalf maanden geschreven, werd mijn manuscript omgetoverd tot een persklare versie en nu ligt mijn boek in de (online) boekhandels.

Wat heb je geleerd tijdens het schrijfproces?

Ha, ik heb enorm veel geleerd én afgeleerd! Nu klets ik makkelijk vijf kwartier in een uur, maar schrijven, dat is echt een vak.
Ik heb me de narratieve techniek eigen gemaakt. Het beeldend schrijven: show don’t tell, waardoor je de lezer meetrekt in je verhaal en echt laat beleven. Een tip voor alle beginnende schrijvers: gebruik synoniemen en mijd clichés!

Heb je darlings moeten killen en zo ja, welke?

Ja! Ik heb heb wel een paar geliefde zinnen of een passage moeten vermoorden! Maar schrijven is schrappen. Het doel van Kill your darlings op het niveau van scènes en alinea’s is het evenwicht te vinden tussen scènes met zintuiglijke elementen, die de lezer in staat stellen dat beeld op te bouwen, en alinea’s die de lezer voorzien van noodzakelijke informatie. En als schrijver ben je vaak geneigd over te doseren waarmee je het inlevingsvermogen van de lezer doodslaat. En dat is de doodsteek voor je verhaal.

Hoe heb je het uitgegeven?

Ik heb het geluk gehad dat ik ben opgepikt door een literair agentschap, Maarten Boers literary agency. Auteurs met een agent vinden doorgaans gemakkelijker een uitgever dan auteurs zonder agent. De diensten van een literair agent zijn divers, van onder meer inhoudelijk advies tot het zoeken naar een geschikte uitgever. Met dat selectieproces neemt een agent een deel uit handen van de uitgever en waarborgt daarmee een bepaald kwaliteitsniveau. Mijn boek is uitgegeven door Karakter Uitgevers, gespecialiseerd in non-fictie.

Wat is je advies aan anderen die een boek willen schrijven?

Schrijven is passie! Maar realiseer je dat het dus betekent dat je zoveel mogelijk uren per dag moet schrijven, elke dag. Ik heb ook aardig wat nachten overgeslagen en etentjes afgeslagen omdat ik achter een scherm met een knipperende cursor zat. Wat je vooral nodig hebt: doorzettingsvermogen… en een goed idee, een mooi verhaal of bijzondere visie en een scherpe pen!

Benieuwd naar Vrouw met ballen? Neem hier een kijkje. Wil je het bestellen, doe dat dan bij je lokale boekhandel!

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.