FuckUp Nights: vier het falen

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

In plaats van te jubelen over je successen juist je flaters delen. Dat is de gedachte achter de FuckUp Nights. Gestart door vijf vrienden in Mexico die het zat waren om alleen maar succesverhalen te horen. Iedereen maakt fouten maar je hoort er zo weinig over. Terwijl je er zoveel van kunt leren en zo daverend hard om kunt lachen. De beweging gaat als een dolle: nu al in dik 300 steden over de hele wereld wordt het falen gevierd.

De formule: tijdens een FuckUp Night vertellen vier sprekers over hun professionele missers. Het publiek kan vragen stellen en persoonlijke blunders met elkaar delen. Een avond vol fiasco’s en bier.  

Bestseller afgewezen

Eind juni was de eerste FuckUp Night in Amersfoort. Vier ondernemers vertelden over hun schitterende fuckups, er waren mooie wankele liedjes en er was een Wall of Shame.

Daarop schreef ik een van mijn eigen flops: dat ik ooit een bestseller had afgewezen. De nachtmerrie van elke boekredacteur. Dat je Harry Potter op je bureau hebt en niet ziet dat dat monsterlijk groot gaat worden. Mijn bestseller was niet van het kaliber 100 miljoen. Maar wel zeg maar 100 duizend.

Na de pauze vroeg de presentator of ik het verhaal wilde toelichten. Een jaar of zes geleden kreeg ik als redacteur het manuscript PAAZ onder ogen van Myrthe van der Meer. Ik las het en was geboeid, dat weet je snel genoeg. En toch sloeg de twijfel toe. Ik weet niet meer precies waarom: het onderwerp leek me zwaar, maar zwaar is geen reden voor afwijzing. Maar ik kon op de redactievergadering ook niet goed uitleggen wat me zo boeide. Misschien was ik zelf nog te licht om te durven vertrouwen op mijn eerste gevoel. En mijn collega’s vertrouwden wél op mij – of in elk geval op wat ik aarzelend naar buiten bracht. Dát ik het aarzelend naar buiten bracht. ‘Dan moeten we het niet doen.’

Niet veel later verscheen het boek en was het o-ver-al. In Your Failing Face: abri’s op treinstations, stapels in de boekhandels, interviews op radio en televisie, in kranten en tijdschriften. Dus.

De les: vaar op je intuïtie. Als zelfstandige doe ik dat meer en meer en het is fantastisch.
Lieve schrijvers: houd moed, geef niet op na de eerste afwijzing. Echt talent komt bovendrijven.

Vanavond in KAdECafé FuckUp Night #2. Doe jezelf een plezier!

Foto: Linda Bouritius

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.