Schrijvende ondernemers #6: ‘Inhoud en bezieling eerst.’

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Schrijvende ondernemers #6: Mikkel Hofstee

Mooie verhalen de wereld in helpen brengen, dat is wat ik graag doe. Ik begeleid schrijvers bij het schrijven van hun boek en steeds vaker zijn dat ondernemers. Om startende schrijvers de stuipen op het lijf te jagen een kijkje achter de schermen te geven, laat ik in deze serie graag ‘mijn’ schrijvers aan het woord.

Vandaag: Mikkel Hofstee, oprichter en CEO van Lifeguard. Hij schreef het boek Oermens 2.0 dat in 2018 verscheen bij uitgeverij Water.

Waar gaat je boek over?
Over mijn verbazing hoe onze “oeroude” genen tot een heel andere expressie komen door onze moderne tijd. Het boek heet Oermens 2.0 – oude genen in nieuwe tijden.

Waarom wilde je dit boek schrijven?
Paar redenen, ik was al ongeveer 15 jaar ondernemer en het bedrijf was behoorlijk gegroeid. Ik wilde weer eens iets zelf doen. Daarnaast had ik veel info verzameld door de jaren heen omdat het thema me interesseerde. Na een tijdje ontstaat dan de behoefte om er een boek over te schrijven.

Hoe ben je begonnen, hoe heb je dit aangepakt? 
Ik heb Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis en natuurkenner, gevraagd me te helpen. De hoofdstukken gingen eerst naar hem en zijn daarna door Jet Hopster geredigeerd. Dat hielp enorm omdat je op een gegeven moment te veel in de tekst zit zelf.

Hoe kwam je bij uitgeverij Water terecht?
Ik kende Bram Bakker [uitgeverij Lucht en uitgeverij Water] via het werk dat ik doe. Aan hem heb ik het idee voorgelegd.

Hoe organiseerde je het schrijven naast je werk?
Ik ben ongeveer 3 tot 4 ochtenden per week om zes uur opgestaan en heb dan anderhalf uur achter elkaar geschreven. En zo nu en dan tussendoor, elk uurtje dat je hebt een beetje doen, werkte goed voor me.

Hoe lukte het je om door te zetten, verder te schrijven, te herschrijven? 
Zoals je een olifant eet. We onderschatten vaak wat we op lange termijn voor elkaar krijgen door vaak een beetje te doen. Ik vond het ook gewoon een leuke uitdaging,

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste woorden op papier en je boek in handen?
Ongeveer 18 maanden.

Je hebt je boek in het Engels laten vertalen. Hoe ging dat in zijn werk?
Ik heb dat via upwork gedaan – gewoon een soort van tender uitgezet en een goede vertaalster gevonden. Dat is wel het mooie van dit soort nieuwe platforms. Het is beschikbaar als e-boek en als POD (print on demand).  

Wat heeft het boek je opgeleverd?
Veel meer dan ik had kunnen denken. Het mooiste wellicht dat ik er allerlei leuke en interessante mensen door ontmoet heb. Maar het leert je ook door te zetten, met kritiek om te gaan, jezelf te durven verkopen etc. Ik geef er ook een redelijk aantal lezingen over en dat vind ik ook leuk om te doen.

Heb je een advies voor schrijvende ondernemers?
Je moet wel echt met een onderscheidend onderwerp komen, anders ligt het er te dik boven op dat je het voor je onderneming doet. Inhoud en bezieling eerst, en dan zie je wel wat er gebeurt. Ga niet uit van succes, geniet van het proces.

Benieuwd naar Oermens 2.0? Lees hier meer

WINACTIE
Ik mag 1 gesigneerd exemplaar weggeven. Wil je daar kans op maken, laat dan hier een bericht achter. 

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.