Het jojo-effect

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vers van de pers: Het jojo-effect van gedragspsycholoog Daan Remarque. In opdracht van uitgeverij Volt dacht ik als redacteur met hem mee. In dit boeiende boek legt hij uit hoe je anders leert eten, drinken en bewegen en dat wél volhoudt. De sleutel ligt in het veranderen van je gewoontes in kleine, gemakkelijke stappen. En niet in die Drastische Ommezwaai die je ziet bij diëten en al die challenges die ons om de oren vliegen.

Een boek naar mijn hart: een verhaal dat ertoe doet, goed onderbouwd en concreet en toegankelijk opgeschreven met een geestige, milde toon. Door een auteur met evenveel expertise als bescheidenheid.

Dit boek heb ik om twee redenen geschreven. Ten eerste om tegen alle dieetvolgers, drankminderaars en vaker-willen-sporters te zeggen: dat het niet lukt is niet jouw fout. Het is de benadering die fundamenteel niet klopt en niet werkt. Het goede nieuws, en de tweede en belangrijkste reden om dit boek te schrijven, is dat er wel degelijk een methode bestaat om iets aan ongunstige eet- en drinkgewoontes te doen: systematische gewoonteverandering. Anders eten, drinken en bewegen is mogelijk. Voor iedereen. Het is niet zo moeilijk als je denkt – en zeker niet zo moeilijk als een dieet volhouden.

Over de wilskrachtmythe en high self controls

Ik vind het mooi dat hij niet alleen ingaat op wat wél werkt, maar ook stilstaat bij wat niet werkt. Ik heb daar veel van geleerd. Nu snap ik bijvoorbeeld hoe het zit met wilskracht. Die piekt misschien even – ik ga het helemaal anders doen – maar zakt al snel in. En dan voel je je nog rotter – zie je wel, ik heb geen ruggengraat. Maar je moet ook helemaal niet vertrouwen op wilskracht, die is veel te wankel. Mensen die dit snappen – de high self controls – richten de boel zo in dat ze het juist niet moeten hebben van wilskracht. Die gaan bijvoorbeeld bij een hardloopclub.

En dat is zo fijn aan mijn baan en aan non-fictie begeleiden: je mag in de meest fascinerende thema’s duiken met iemand die daar alle verstand van heeft. En dan heeft mijn oma (nu 102), koningin-gezonde-gewoontes-en-openstaan-voor-nieuwe-dingen, ook nog eens het boek gehaald:

We zijn soms geneigd om ons gedrag als onveranderlijke persoonlijkheidstrek te zien, maar heel vaak is het juist die mythe van onveranderlijkheid die ons tegenhoudt om nieuw gedrag te proberen, te oefenen en aan te leren. Een negentigplusser die ik kende had op haar zeventigste leren skiën. De oma van de redacteur van dit boek kreeg op haar honderdste een iPhone en leerde appen.

Een bijzonder leuke samenwerking met auteur en uitgever was dit. Het jojo-effect ligt nu in de winkel. Koop hem bij je lokale boekhandel!

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.