Schrijvende ondernemers #7: ‘Deel z.s.m. iets van je boek’

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Schrijvende ondernemers #7: Neal van de Kamer

Mooie verhalen de wereld in helpen brengen, dat is wat ik graag doe. Ik begeleid schrijvers bij het schrijven van hun boek en steeds vaker zijn dat ondernemers. Om startende schrijvers een kijkje achter de schermen te geven, laat ik in deze serie graag ‘mijn’ schrijvers aan het woord.

Vandaag: Neal van de Kamer, recordhouder judo. Hij schreef het boek Sixpack Miljonair dat in mei 2021 verscheen.

In 2013 raakte Neal alles kwijt: zijn relatie was op de klippen gelopen, hij werd uit zijn huurhuis gezet, stond structureel in het rood en zijn grote judodroom, het halen van de Olympische Spelen, raakte buiten zijn bereik. In de jaren erna veerde hij terug en veel meer dan dat: hij bouwde een coaching-platform voor LinkedIn, brak daar alle records in sales, zag zijn bankrekening bloeien en vond een nieuwe liefde.

In Sixpack Miljonair bundelt hij zijn kennis en ervaring vanuit de topsport en het bedrijfsleven. En hij deelt tips en gewoonten van een aantal ‘groten’ zoals wereldkampioen schaatsen Koen Verweij en zwaarst getrainde militair Sander Aarts. Een boek dat draait om stap-voor-stap, niet te radicaal het roer om, maar gaandeweg je gewoontes veranderen.

Een paar vragen!

Wie ben je?
Neal van de Kamer, oud-topjudoka, enige Nederlandse man met nationale titels in drie verschillende gewichtklassen.

Waar gaat je boek over?
Stappen naar een gezonde geest, lichaam en bankrekening. Een boek over hoe je het beste uit jezelf kan halen.

Waarom wilde je dit boek schrijven? 
Het boek is ontstaan uit frustratie: dat er veel boeken over persoonlijke ontwikkeling zijn die ons verkeerd voorlichten. Zoveel stappen naar succes – de auteur mag in veel gevallen in zijn handjes knijpen als hij deze stappen in zijn eigen leven kan toepassen. Mensen raken hierdoor alleen maar meer in de problemen. Ik wilde het anders doen. Een praktisch boek met methodes die jaar in jaar uit hebben gewerkt. Zodoende heb ik 12 bekende Nederlandse experts geïnterviewd die al jaren aan de top staan. Hun methodes werken – dat is aangetoond.
Ook las ik veel boeken die zich op één gebied richten (lijf, geest of financiën) of twee van deze drie, en ik wilde ze graag alledrie bij elkaar brengen. 

Hoe ben je begonnen, hoe heb je dit aangepakt? 
Door de jaren heen heb ik tientallen notitieboeken volgeschreven met methodes die voor mij werkten in de topsport en om in het bedrijfsleven alles uit mijn werk te halen. Wat hielp mij nou om in een mindere periode in 2013 alles weer op de rit te krijgen – welke training of eetschema hielpen mij vooruit te komen? Alles schreef ik op. Om dit makkelijk terug te kunnen vinden, besloot ik er een boekje van te maken. Toen ik dit aan mensen vertelde, wilden ze meelezen. Ik kreeg positieve reacties met de strekking: veel meer mensen moeten dit lezen. Zo ontstond het idee om Sixpack Miljonair te gaan uitgeven. Natuurlijk ook nog wel serieuzer met het boek aan de slag gegaan – want als je besluit een boek de wereld in te brengen, dan zal je er vol voor moeten gaan. 

Wat vond je meevallen bij het schrijven?
De momenten van flow. Waar alle woorden op papier vliegen zondere enige moeite. Dit gevoel is ultiem. Om de kans te vergroten om terug te keren naar die staat, schreef ik vóór het ‘echte’ schrijven eerst al mijn gedachten uit, zette ik een vaste playlist op en liet ik mijn mobiel beneden. Dat hielp.

Hoe organiseerde je het schrijven naast je andere bezigheden?
Door te plannen. 3 blokken van 2,5 uur per stuk had ik in mijn agenda staan om alleen maar met schrijven bezig te zijn. Daarnaast pakte ik mijn notitieboekje erbij wanneer de inspiratie maar tot mij kwam. Vaak was dit tijdens een lange wandeling of vroeg in de ochtend. Het is mij vaak gebeurd dat er een nieuw verhaal in mijn hoofd zat om 5 uur ’s ochtends – ik probeerde dit altijd gelijk weg te schrijven en het moment van creativiteit niet verloren te laten gaan. 

Hoe lukte het je om door te zetten, verder te schrijven, te herschrijven? 
Ik heb ergens gelezen dat 98% van de boekideeën nooit wordt uitgebracht. Ik kan mij dit heel goed voorstellen door alle fases waar je doorheen gaat om een boek te publiceren. Het was voor mij vooral een gevecht van zelfspraak. ‘Wie ben je om een boek te schrijven, Neal, je hebt dyslexie.’ Door erachter te komen wat achter deze overtuigingen lag, werd dit stemmetje steeds minder sterk en kon ik mij focussen op de taak van schrijven. Sommige stukken heb ik ingesproken (audio omgezet in tekst) en dat hielp ook, dat zijn eigenlijk mijn beste stukken geworden.

Hoeveel tijd zat er tussen de eerste woorden op papier en je boek in handen?
Ik ben in 2012 al begonnen met het wegschrijven van mijn gedachten en methodes in notitieboekjes. Toen ik bewust het doel stelde om er een fysiek boek van te maken, duurde het 10 maanden. 

Je hebt je e-book aangeboden op Amazon.nl. Hoe ging dat in zijn werk?
Als je zelf de kennis niet hebt, vraag dan iemand om hulp. Dit heb ik ook gedaan door een bevriende schrijver te vragen hoe hij zijn e-book had gepubliceerd. Uiteindelijk komt het neer op 3 stappen. 1. Laat een e-book opmaken van je manuscript, ik heb hiervoor zelf iemand gevonden via Fiverr. 2. Zorg voor aansprekende verkoopteksten. Vaak lijkt het redigeren van het boek belangrijker dan je verkoopteksten of achterflap – let op, want mensen kopen een boek vanwege de cover, titel en de marketingteksten. 3. Upload op amazon.nl – als je alle informatie voorhanden hebt, dan duurt dit max 3 uurtjes. 

Je hebt je boek uitgegeven via Boekengilde, hoe is dat bevallen? 
Ik was op zoek naar een partij die mij kon helpen met het drukken en de distributie. Boekengilde sloot hier beste bij aan. De kwaliteit van de druk en logistiek is prima en de persoonlijke service is ultiem. Als beginnende schrijver had ik in de eindfase nog best wat hulp nodig – gelukkig waren ze hier van harte toe bereid en in staat.

Wat heeft het boek je tot nu toe opgeleverd?
1000+ verkochte boeken in de eerste 2 maanden. Binnen nu en een paar weken wordt de Engelse versie uitgebracht in 36 landen – dit is wel heel cool.

Heb je een advies voor schrijvende ondernemers? 
Deel zo snel mogelijk iets van je boek: door het naar een schrijfcoach te sturen of het te delen met je connecties op social media. Niet alleen omdat dit handig is voor je marketing maar meer om een stok achter de deur te plaatsen. Als je uitspreekt dat het boek eraan komt, dan kan je niet meer terug. De positieve reacties hebben mij een enorme boost gegeven. ‘Neal, ik ben nu al zo gemotiveerd om aan de slag te gaan,’ las ik dan. Of: ‘Ik kan niet wachten om meer van het boek te lezen.’ Daarnaast kan je deze reacties gebruiken als eerste recensies.

Dank je wel, Neal!

SIXPACK MILJONAIR WINNEN?
Onder de lezers van dit blog mag ik 2 exemplaren weggeven: 1 voor jezelf en 1 voor iemand die dit boek goed kan (en gaat) gebruiken. Mail vóór 28 juli naar jet@jethopster.nl waarom jij de gelukkige winnaar zou moeten zijn. De winnaar krijgt vanzelf bericht en de boeken gaan eind van de maand op de post. Wie weet kunnen ze nog mee in de vakantiekoffer(s)!

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.