Schrijven is kiezen

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

De afgelopen dagen zat ik op Schiermonnikoog, mijn jaarlijkse Jet Retraite. Op mijn huurfiets reed ik het eiland rond. En terwijl ik langs ANWB-paddenstoelen zoefde, dacht ik: dat wil ik zijn voor schrijvers, zo’n paddenstoel.

Ik heb altijd al warme gevoelens gehad bij die rood-witte helden. Ze staan daar een beetje bescheiden te zijn maar ondertussen wijzen ze je de weg. Of eigenlijk: laten ze zien wat waar de keuzes zijn. Jij bent de baas. Wil je naar de vuurtoren? Ga rechts. Wil je naar het dorp? Ga links. Wil je naar het strand? Ga terug. Ken je de weg al? Trap maar lekker door. Wil je even stilstaan of wiebelen wiebelen omdat je er nog niet uit bent? Ook goed.

Kruispunten

Als ik schrijvers begeleid probeer ik hetzelfde te doen: de kruispunten zichtbaar maken. Keuzes, bestemmingen, routes. Vaak al vroeg in het proces. Zo zorgen we samen voor een prettige reis die uitkomt op je gewenste bestemming. 

Wil je hierheen of daarheen?
Schrijf je over x maar zit je echte verhaal in y? Sla die weg dan in en blijf op dit pad.
Wil je je manuscript aanbieden aan een uitgever? Dan kun je deze dingen verwachten onderweg. Wil je dat?
Wil je zelf uitgeven? Dan is het pad vrijer en kom je nog wat andere paddenstoelen tegen.

De antwoorden op die vragen heb je niet altijd meteen en dat geeft niet. Soms moet je even stilstaan op zo’n punt. Of omkeren omdat je erachter komt dat je niet op de juiste weg zit. Dat is heel normaal. 

Schrijven is kiezen

Er moet een hoop gekozen worden tijdens het schrijfproces. Over je precieze onderwerp en welke structuur en vorm daarbij past. Voor wie je schrijft, in welke stijl. En verderop, over opmaak, omslag, productie, distributie, tamtam.

Kies je niet? Dan blijf je daar bij die paddenstoel staan. Of fiets je de duindoorn in.

Kies je wel? Dan schrijf je het boek dat jij wil schrijven, zit er meer vaart en plezier in het proces en geef je je boek uit op een manier die bij je past.  

Wij paddenstoelen zien niets liever. 

***

Ook aan de slag met je boek? Ik ben graag je paddenstoel. Je bent van harte welkom voor 1-op-1 schrijfcoaching.

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.