Schrijvende ondernemers #1: Peter Hoogeveen
Met veel plezier begeleid ik schrijvers bij het schrijven van hun boek. Steeds vaker zijn dat ondernemers. Om inzicht te geven in het proces van schrijven en uitgeven, laat ik de komende tijd een paar schrijvende ondernemers aan het woord. Vandaag: Peter Hoogeveen die het boek Business aikido schreef dat het schopte tot de shortlist van Managementboek van het Jaar 2019. Het verscheen bij uitgeverij NUBIZ.
Waarom wilde je een boek schrijven?
Ik meende een bijzonder en delenswaardig verhaal te hebben waarvan ik (toen ik begon) al 8 jaar de praktische waarde in het bedrijfsleven zag. Er was naar mijn idee geen goed Nederlands boek over en geen praktisch Engelstalig boek. Daarbij voelde ik de behoefte om vanuit alles dat ik had verzameld mijn eigen verhaal op papier te zette
Hoe lang ben je bezig geweest met het schrijven?
Ik heb eerst in twee jaar tijd een paar grove versies geschreven. Daarbij voor mijzelf op zoek geweest naar de juiste flow en locatie om te werken. Toen ik die eenmaal had heb ik 8 maanden gestructureerd aan het boek gewerkt.
Hoe organiseerde je dat naast je onderneming?
Ik had een kantoortje waar ik in alle rust kon werken. Tussendoor deed ik wat opdrachten waarmee ik geld verdiende. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb in die periode veel minder omzet gemaakt. De toch wat naar binnen gekeerde energie van het schrijven vond ik lastig te combineren met de naar buiten gerichte energie die nodig is voor marketing.
Wat vond je tegenvallen bij het schrijven?
Ik heb voor mijzelf de lat hoog gelegd en wilde echt een gedegen verhaal schrijven en ook nog eens puntig. Mijn eerdere versies waren vaak te wollig. Soms kwam ik tot de conclusie dat ik het gewoon niet kon opschrijven omdat ik op een specifiek punt niet goed genoeg wist hoe het nu werkelijk zat. Dat was dan de trigger voor nader onderzoek. Die moeite heb ik genomen maar maakte wel dat ik een aantal maanden langer bezig was dan ik had bedacht.
Viel er ook iets mee? 🙂
Jazeker. Eenmaal de juiste plek gevonden (een kantoortje in het toch wat saaie Leusden) maakte ik echt meters. De rust zorgde dat er momenten waren dat elementen op hun plek vielen. Bijvoorbeeld mijn business aikido routekaart of speelveld. Daarin komt het hele verhaal samen in slechts 3 vragen. Die had ik anders niet snel kunnen bedenken. Verder is de hulp van mijn uitgever en redacteur fijn geweest. Wat in de laatste fase heel fijn was is de bevestiging (van Jet :)) in mijn conceptteksten. Kleine opmerkingen als ‘dit leest fijn’ en ‘een opmerking als deze geeft verbinding tussen tekstblokken’. Op een gegeven moment zag ik dat zelf niet meer.
Hoe heb je een uitgever gevonden?
Via een klant. Die tipte mij NUBIZ. Dat contact was gelijk goed. Eigenlijk is de eerste uitgever die ik benaderde dus degene geworden die mijn boek heeft uitgegeven. Daarnaast heb ik nog wel wat andere uitgevers benaderd waarvan er een alleen al op de titel ‘aikido’ geen interesse had, een ander gaf aan het te concurrerend te vinden met een eerder uitgegeven boek over ‘aikido en business’ en een derde vroeg mij om een manuscript in hardcopy aan te leveren. Dat heb ik maar gelaten omdat ik een goed gevoel had bij NUBIZ.
Wat vond je prettig aan het werken met een uitgever?
Het vakmanschap, het geduld (waarvan ik soms te weinig heb), het meedenken met zowel het boek als mijn business en ook de constructief-kritische opstelling. Ik voelde dat het boek daar beter van ging worden. Mijn aanvankelijke gevoel is intussen bevestigd. NUBIZ heeft er een prachtig boek van gemaakt.
Wat heeft het boek je opgeleverd?
Een eervolle shortlistnominatie voor Managementboek van het jaar 2019. Daar heb ik het boek niet voor geschreven maar dit is een hele fijne waardering. Natuurlijk benut ik dat in mijn marketing. Het levert mij ook opdrachten op, ook uit netwerken waar ik verder niet in zit. Daarnaast hele toffe reacties van mensen die ik niet ken en aangeven heel blij te zijn met het boek. Dat is bijzonder. Eeuwige roem, blije mensen en meer opdrachten dus. Bovendien is een boek een prachtig visitekaartje, een waardevol naslagwerk en iets om trots op te zijn. Ik heb een steen verlegd ;).
Heb je een advies voor ondernemers die een boek willen schrijven?
Zelf volgde ik eerste een aantal (gratis) webinars. Daaruit leerde ik om mijn onderwerp af te bakenen. Qua inhoud en doelgroep. Dat hielp om in de juiste taal en toon te schrijven. Zoek een ruimte waar je fijn (en lang) kunt werken. Ik heb een keer een week een huisje gehuurd. Dat was veel te duur en te kort. Dat zou ik dus laten. Verder is het essentieel om schrijfblokken in je agenda te plannen. Geen afleiding: zitten en schrijven. Ik heb veel geleerd, met vallen en opstaan. Een volgende keer zou ik vooraf een keer met een schrijfcoach sparren over een aanpak. Jazeker, er pruttelen wat gedachten over een volgend boek. Wordt vervolgd …
Meer weten over het boek Business aikido? Bekijk Peters website KIWORKX of de video van Managementboek.
Heb jij ook een idee voor een boek? Neem contact met me op! Ik ben benieuwd naar je verhaal.