Schrijvende ondernemers #2: ‘Ik had eigenlijk heel veel te vertellen!’

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Schrijvende ondernemers #2: Esther Teeuw 

Met veel plezier begeleid ik schrijvers bij het schrijven van hun boek. Steeds vaker zijn dat ondernemers. Om toekomstige schrijvers wat meer inzicht te geven in het proces van schrijven en uitgeven, laat ik de komende tijd een paar schrijvende ondernemers aan het woord.
Vandaag: Esther Teeuw die Managers op het matje schreef. Het verscheen in februari 2020 bij S2Uitgevers.

Waarom wilde je een boek schrijven?

Omdat ik voelde dat leidinggevend Nederland wel een nieuwe visie op leiderschap kon gebruiken. Leidinggevenden werken veel te veel vanuit hun hoofd en te weinig vanuit hun lichaam. Het is mijn missie daar verandering in te brengen.

Hoe lang ben je bezig geweest met het schrijven? En hoe lang zat er tussen de eerste woorden op papier en het boek in handen?

Ik ben begonnen met schrijven op 6 feb 2019. De lanceerborrel was precies een jaar later op 6 feb 2020. Ik heb 9 maanden geschreven. Daarna het hele proces van afronden, voorkant, drukken etc.

Hoe organiseerde je dat naast je onderneming?

Ik ben begonnen met schrijven tijdens een reis naar Sri Lanka, 15 dagen lang iedere ochtend om 07.00 uur starten met 1000 woorden schrijven. Toen had ik 1/3 van het boek af, dacht ik toen. Een lekker begin. Daarna om ieder weekend: 2 uur op zaterdag, 2 uur op zondag. Discipline dus. Ik heb ook wel eens een paar weken niets gedaan, dan had ik echt geen zin meer.

Wat vond je tegenvallen bij het schrijven?

Dat het niet in 1x goed was. Steeds heen en weer sturen. Het structureren vond ik het lastigst. Wat wilde ik nu écht zeggen? Tot in het laatste weekend voor de deadline heb ik serieuze veranderingen in de structuur aangebracht.

Viel er ook iets mee? 🙂

Ik had eigenlijk heel veel te vertellen. Ik dacht een boek te maken van 45.000 woorden. Het zijn er 62.000 geworden.

Hoe heb je het uitgegeven? En wat vond je prettig aan het werken met een/deze uitgever?

Ik heb gewerkt met S2, geen traditionele uitgever. Een heel ander businessmodel: zij begeleiden je in het proces, de investeringen deed ik zelf. Voor een ondernemer een heel fijne manier van werken.

Je hebt ook een luisterboek opgenomen: hoe ging dat in zijn werk?

Drie middagen voorlezen, totaal 12 uur. Heel goed en fijn begeleid door Bookora. Zij regelen alles, ik hoefde alleen maar voor te lezen.

Wat heeft het boek je opgeleverd?

Heel veel media-aandacht en nieuwe contacten.

Heb je een advies voor ondernemers die een boek willen schrijven? 

Doe de structuur eerst. Denk na over wat je wilt vertellen, ga daarna pas invullen. En: gewoon doen! Het vraagt wat discipline maar met een beetje hulp is het goed te doen. En zonder Jet was het niet gelukt. Een schrijfcoach die in je gelooft, die je een zetje geeft als je geen zin meer hebt: goud waard.

Lees verder over Managers op het matje. Of bekijk de video van Managementboek.

Wil je ook aan de slag met je boek? Neem contact met me op! Ik ben benieuwd naar je verhaal. 

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.