Schrijvende ondernemers #5: ‘Niet verwacht dat ik zulke mooie reacties zou krijgen.’

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Schrijvende ondernemers #5: Sander Aarts

Mooie verhalen de wereld in helpen brengen, dat is wat ik graag doe. Ik begeleid schrijvers bij het schrijven van hun boek en steeds vaker zijn dat ondernemers. Om startende schrijvers de stuipen op het lijf te jagen een kijkje achter de schermen te geven, laat ik in deze serie graag ‘mijn’ schrijvers aan het woord.

Vandaag: Sander Aarts, oprichter van Unbreakable Academy. Hij voltooide de zwaarste militaire opleidingen in Nederland en diende 16 jaar bij de Special Forces. De lessen die hij leerde beschreef hij in het boek Niet te breken dat in 2019 verscheen bij uitgeverij Meulenhoff-Boekerij via literair agent Willem Bisseling

  1. Waarom wilde je een boek schrijven?

Mijn boek is begonnen als een persoonlijk proces. Een soort zelftherapie om mijn ervaring van me af te schrijven. Maar daarnaast weet je natuurlijk als ondernemer dat een boek je helpt om jezelf als expert op de markt te zetten. Ik hou ervan om mooie doelen te stellen en het schrijven van een boek is een behoorlijk doel. Helemaal als je het helemaal zelf wilt doen en zonder ghostwriter. Dus eigenlijk was het drieledig. Mijn persoonlijke struggles van me afschrijven. Een krachtig en uitdagend doel stellen (en halen). Practice what I preach 😉 En als kers op de taart mijn positionering als ondernemer en spreker. 

  1. Hoe lang zat er tussen de eerste woorden op papier en het boek in handen?  

Ik ben begonnen met schrijven eind 2017/ begin 2018. Een tijdschema van mijn ervaring. Eerst een voorzichtig blogje op mijn website. Daarna een keer een gratis e-boek. Zo ontwikkelde ik mijn schrijfvaardigheden en groeide mijn zelfvertrouwen in het schrijven. Ik kreeg mooie reacties. Zomer 2018 in contact gekomen met Jet en via haar bij een literair agent gekomen. Augustus 2018 het contract getekend bij de uitgever om vervolgens het boek eind 2018 persklaar te hebben. Begin 2019 nog de laatste correctierondes en voilà: het boek lag in juni 2019 in de winkel. Al met al ruim een jaar. Kind kan de was doen 😉

  1. Hoe organiseerde je dat naast je onderneming? 

Ik ging eerst op zoek naar mijn meest creatieve moment van de dag. Voor mij is dat in alle vroegte in de ochtend. Dus om 05:00. Door daar een sterke routine in te ontwikkelen, behield ik tijd voor mijn onderneming. Daarna (toen de deadlines dichterbij kwamen) ook echt wel vaak in de weekenden naar kantoor gegaan om volledige focus te hebben op het schrijven. Ik heb er stiekem toch wel veel voor opgeofferd. 

  1. Wat vond je tegenvallen bij het schrijven? 

De eerste paar keer de feedback vanuit de redactie. In een Word-document van 280 pagina’s, met per pagina ongeveer 30-40 opmerkingen, is het best even doorploegen om alles te verwerken. Dat heeft weinig meer te maken met een creatief proces of lekker genieten van het schrijven. Dat is mentaal afzien en monnikenwerk om alle kanttekeningen door te lezen, te begrijpen en aan te passen. 

  1. Viel er ook iets mee? 🙂

Pfff goede vraag. Ik had niet verwacht dat ik zulke mooie reacties zou krijgen en ik vind het nog soms lastig te geloven dat ik blijkbaar een talent heb om te schrijven. Als ik echt in mijn flow zit, gaat het me ook echt gemakkelijk af en kan ik genieten van het proces. Van het creëren. 

  1. Hoe ging het uitgeven? Wat vond je prettig aan het werken met een uitgever? 

Ik heb een literair agent gevonden via Jet. Een van de eerste overwegingen en vragen was of ik het zelf wilde uitgeven. Wellicht heb ik een verkeerd beeld maar ik zie een literair agent en zeker de uitgever toch als een soort keurmerk. Iedereen kan in principe een boek uitbrengen maar 0,5% van de beginnende auteurs komt bij een uitgever terecht. Dat zegt wat. Mijn uitgever vertelde ook later dat ik zonder literair agent niet bij hen onder de aandacht was gekomen. Toch waren er negen uitgevers geïnteresseerd door de pitch van de literair agent. Alle negen uitgevers reageerden enthousiast en mijn agent faciliteerde alle gesprekken en de onderhandelingen. Ik heb hier zelf totaal geen ervaring in dus dan is het fijn om iemand te hebben die dit voor je doet. Dat de agent daaraan verdient is begrijpelijk. Ik zie dat juist als een mooie vorm van teamwork. Win-win. De samenwerking met de uitgever (de Boekerij) was bijzonder. Enorm veel geduld, een goede begeleiding en de interactie ging heel ongedwongen en natuurlijk. Zij moeten je ook als schrijver een beetje opvoeden, heb ik ervaren. Als beginnend auteur is dat prettig. 

  1. Wat heeft het boek je opgeleverd? 

Heel veel zelfkennis en de ontdekking van een nieuwe skill waar ik enorm veel energie van krijg. Door mijn gedachten op papier te zetten kan ik anderen inspireren. Dat is fijn. Er zijn meer dan 15.000 exemplaren verkocht en de mooie reacties die ik krijg zijn overweldigend. Het stemt me nederig. Voor mijn bedrijf en mijn activiteiten als spreker heeft het boek ook voor een spin-off gezorgd. Meer aanvragen voor trainingen en presentaties. 

  1. Wat ga je anders doen bij je tweede boek?

Eerder aan het fundament beginnen. Toen ik bij de uitgever kwam had ik een verzameling anekdotes van 280 bladzijdes. Maar nog geen boek. Het was enorm veel werk om alles te herstructureren en te herschrijven. Dus het voorwerk is essentieel. 

  1. Heb je een advies voor ondernemers die een boek willen schrijven? Wat had jij zelf willen weten voor je begon? 

Eerder hulp vragen om toch aan die structuur te werken. Een schrijfcoach of begeleiding die je de juiste vragen stelt en je daarin helpt, gaat je enorm veel opleveren. Je besteedt meer tijd aan de voorkant om daarna sneller en efficiënter aan je boek te werken. 

Benieuwd naar Niet te brekenNeem hier een kijkje. Wil je het bestellen, doe dat dan bij je lokale boekhandel!

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.