Waarom ik smileys in de zijlijn zet

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

‘Dat had ik niet verwacht van een literair redacteur, al die smileys in de kantlijn,’ zei een schrijver die ik begeleid.

Misschien komt het niet zo professioneel over, maar het gaat vanzelf, als ik iets lees in een manuscript wat ik grappig, raak of verrassend vind. Bij de schrijver die dit zei, was dat nogal veel. 🙂

Als ik feedback geef op een tekst, schrijf ik niet alleen in de zijlijn welke dingen beter kunnen, maar ook wat al wél goed werkt. Waar ik verrast ben door een mooie zin of een treffend praktijkvoorbeeld of een verhelderend bruggetje waar ik zo van HOUD. Of waar ik om moest grijnzen. Of zo hard moest lachen dat de slok koffie mijn neus uitkwam. In zo’n geval zet ik een smiley in de kantlijn.

Ik ken veel redacteuren die dit zo doen. Misschien niet met smileys – misschien zeggen ze wel ‘JA ZO!’ – maar ze maken wel duidelijk wat werkt, wat goed overkomt. Want een schrijver moet niet alleen weten waar het sterker kan maar ook waar het al goed is. Daar leer je als schrijver minstens zoveel van, naar mijn idee.

En het is ook gewoon fijn in dat hele kwetsbare proces van schrijven en incasseren om af en toe iets positiefs te horen. Dat hoor ik de laatste tijd steeds vaker.

Yes, een boterbriefje

‘Al die blije comments doen me goed,’ zei een van ‘mijn’ schrijvers pas.

Een ander moest bij de smileys denken aan Ron’s Honeymoonquiz: daar moesten de deelnemende bruidsparen appeltjes uit de boom vangen en elk appeltje was een opdracht. Maar er waren ook boterbriefjes en dan mochten ze door of kregen ze een geldbedrag. ‘Bij elke smiley dacht ik: “Yes, een boterbriefje!”‘

Dus. Mocht je van mij je manuscript retour krijgen met een bonte zijlijn vol opmerkingen, weet dan: er zitten ook boterbriefjes tussen.

Plannen om je boek te schrijven dit jaar? Samen met Denise Larsen ontwikkel ik een online schrijftraining voor deskundigen die hun kennis willen delen via een boek. Vanaf 15 feb 2021 gaan we de video’s opnemen en jij kunt daarbij zijn en al je vragen stellen. 

Interesse? Kijk op kickstartjeboek.nl (of laat hier een bericht achter) en je mist niks. 

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.