Uit je hoofd, in je lijf

Jet Hopster
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

En soms… moet je gewoon even je eigen boek aan de kant schuiven.

Uit je hoofd. In je lijf. Zeggen ze dan. Een eind fietsen, een frisse neus, een downward facing dog.

Ik zeg: blader eens een uur in Het wonder van jou van Jan Paul Schutten en Floor Rieder. Het sprankelt. Goed voor hart en bloedvaten. Een soort boek-equivalent van de tv-serie Er was eens… het leven. Ken je die nog? Of beledig ik nu Jan Paul en Floor? Op mij hebben die mannetjes die door je vaten hollen in elk geval een onuitwisbare indruk gemaakt.

Laat je inspireren. Laat zo’n boek je een zet geven om ook jouw eigen stijl te ontwikkelen, te onderzoeken. Om het beste boek uit jezelf te halen.

Dat effect heeft een boek als Het wonder ook op mij als redacteur. Niet alleen geniet ik van woord en beeld, van vakmanschap en gevoel voor humor; zo’n boek drukt me met een dankbare neus op mijn prachtige vak.

Dit boek (en vele andere) houdt een lat hoog. De lat van het boek dat je anders van de bank doet opstaan dan je erin plofte. Dat hoeft niet hoogdravend of hemelbestormend. Niet literair verantwoord of alleen maar vernieuwend. Het kan ook zitten in: de kunst verstaan om een breed publiek te boeien. Een inspirerend verhaal vertellen. Een treffend beeld dat blijft hangen. Een prent waarin je kleine verrassingen blijft ontdekken.

Zo’n boek spoort mij aan om de beste redacteur te zijn voor ‘mijn’ auteurs. Zodat zij zich voelen aangespoord om hun beste auteur te laten zien. Geen genoegen nemen met een structuur die niet past of een toon die niet werkt. Samen streven naar de krachtigste vorm om hun verhaal te vertellen. Dat is waar ik mijn auteurs bij probeer te helpen.

Een boek dat je hart harder doet kloppen. Uit je hoofd, in je lijf. Literaire cardio. Welk boek houdt jouw lat hoog?

Jet Hopster

Jet Hopster

Andere berichten

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.